Hemen Arayın!

Çocuklarda Televizyon İzleme Sıklığı ve Obezite Arasındaki İlişki Sorunsalı

Çocuklarda Televizyon İzleme Sıklığı ve Obezite Arasındaki İlişki Sorunsalı

25 Aralık 2018

Sevgili anneler ve babalar… Eğer çocuğunuz devamlı televizyon ya da bilgisayar başında ise bu işe el atmanızın zamanı gelmiş demektir!

Bazen kendi kendime soruyorum; acaba tam olarak ne zaman çocuklarımız sokağa çıkıp arkadaşları ile oynamak yerine evin içerisinde televizyon izlemeyi veya bir bilgisayar oyunu oynamayı tercih eder oldu?… Aslında cevabı biliyor olmama rağmen bu soruyu sormaktan kendimi alıkoyamıyorum. Sizin de cevabı bildiğiniz fakat belki kendinize itiraf edemediğinizi düşünüyorum. Bakalım yanılıyor muyum?

Aslında teknolojinin gelişmesi ile (HIZLA gelişmesi ile) ve şehir hayatının mahalle kavramını yitirmesi ile çocuklarımızı BİZ eve kapatır olduk. Eskiden yapılan komşu ziyaretleri ya da sosyalleşmelerin sayısı azaldıkça azaldı. İnternet üzerinden birbirimizle iletişime geçer olduk ve bu hayatımızın büyük bir parçası oldu. Hayatımızı sosyal medya üzerinden idame ettirmeye başladık. Peki, bunun çocuklarımız üzerindeki yansımaları ne oluyor? Hiç düşündünüz mü?

Çocuklar sokağa çıkıp oyun oynamalı, spor yapmalı iken neden onların eline bir tablet tutuşturup bilgisayar oyunu oynamasına izin veriyoruz? İşimize böylesi mi geliyor yoksa başka bir nedenimiz var mı? Tamam, eskiden mahalle kavramı varken çocukları rahatlıkla sokağa salıp arkadaşları ile dilediği gibi oynamasına izin vermek daha kolaydı. Şimdilerde yüksek binalarla çevrili yaşantımız içerisinde çocukların kendi başlarına hareket edebilecekleri bir alan bulmak oldukça zor. Bu yüzden evde geçirilen zaman da haliyle artışa geçiyor. Bu zaman diliminin akşam saatini dışarı taşımak mümkün değil fakat evin içerisinde çocuğunuzu bilgisayar başına hapsetmek yerine birlikte oyunlar oynayabilir daha kaliteli zaman geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle kendi kendine kaldığında ya da televizyona bakarken gireceği abur cubur yeme/içme arayışının da önünü kesmiş olursunuz. Gündüz vakitlerinde ise çocuğunuzu bir spor aktivitesine yazdırmak iyi bir çözüm olmakla birlikte eğer böyle bir imkânınız yok ise dışarıda birlikte zaman geçirebilir ya da zaman geçirebileceği birilerinden yardım isteyebilirsiniz. Mutlaka bu opsiyonlardan birisi sizin için uygun olacaktır, aksi bahanedir.

Çocuğunuzun hareketsiz kalması uzun dönemde onun obez olma yolunu açacaktır. Çünkü biliyoruz ki obezite, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin hayatımızda yarattığı en büyük hasar. Bundan çocuğunuzu korumak için onun hayatına hareket katacak, televizyon ve bilgisayardan uzaklaştıracak (sadece ihtiyacı kadar kullanmasına müsaade edecek) ve düzenli beslenmesini pekiştireceği aktiviteler katmalısınız. Bunu yapacak kişi, evet SİZsiniz. Çocuğunuzun televizyonda gördüğü abur cubur reklamları bile onun bu yiyeceklere olan isteğini kabartacaktır. Bu isteklerini en aza indirgemek kesinlikle siz ebeveynlerin elinde…

Sonuca varacak olursak, televizyon karşısında ya da bilgisayar başında çok vakit geçiren çocukların obez olma ihtimali daha yüksektir ve bu sorunun cevabı EVETtir. Bunun nedeni hareketsizlikle birlikte tüketilen sağlıksız yiyeceklerdir. Bunu engellemenin en iyi yolu ise anne ve babanın çocuğunu bu tip mekanik bir hayattan uzaklaştırmak için alternatifler üretmesinden geçer…

Hareketle ve Sevgiyle Kalın,
Dyt. Cansu Uygur

backpack.tr