Hemen Arayın!

Soğuyan Havalar Sağlıklı Çocuklar

Soğuyan Havalar Sağlıklı Çocuklar

25 Aralık 2018

Havaların soğumasıyla annelerin aklına ilk gelen sorulardan biridir herhalde, “şimdi çocuğuma ne yedirsem de kuvvetlense?”. Mevsim geçişlerinin en büyük dezavantajı, hava bir sıcak bir soğuk olduğundan ne giyeceğini bilememekle birlikte kolaylıkla şifayı kapma ve zor iyileşme sürecine balıklama dalmak oluyor. Buna engel olmanın da en ideal yolu doğru besinleri tüketmekten geçiyor. Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas bünyelere sahip olduğu için ebeveynlerin özellikle çocuklarına birazdan sıralayacağım yiyecekleri yedirmelerini tavsiye ediyorum.


1. C Vitamini 

Günlük C vitamini ihtiyacının karşılanması genelde atlanılan bir konu olsa da dikkat edilmesi gerekilen bir konu. Nasıl olsa bir sürü yiyecekte var denip göz ardı edilebilinir. Fakat çocukların bağışıklığını kuvvetlendirmek istiyorsak mutlaka C vitamininden zengin gıdaları beslenme planına koymalıyız. Greyfurt, portakal, mandalina (en çok bildiklerimiz), limon, yeşil biber, dolmalık biber (en yüksek C vitamini kaynağı), brokoli, karnabahar, kivi gibi yiyecekleri örnek olarak gösterebiliriz.


2. Yüksek Enerji Veren Gıdalar 

Bağışıklığın kuvvetlenmesi için özellikle doğal ürünleri tercih etmek yine önemlidir. Doğal bal, tahin, pekmez, keçiboynuzu pekmezi gibi vücuttaki enerjiyi ve demiri yükselten yiyecekler çocuğunuzun bağışıklığını da kuvvetlendirecektir. Kahvaltıda ya da akşam uyumadan önce sütünün içerisine katabilirsiniz. 


3. Bol Sebze ve Meyve

Sebzelerin ve meyvelerin birçok vitamin ve mineral içerdiğini biliyoruz. Tabii ki bu vitamin ve minerallerin elleri armut toplamıyor, vücut direncini yükseltiyor ve hastalıklarla savaşmak için vücudunuzu hazırlıyor. Çocuğunuza ne yapın edin günde en az 1 defa sebze yemeği, 1 defa da salata ve 2-3 defa da meyve yedirmeyi ihmal etmeyin 


4. Protein Tüketimi

Güçlü ve dinç bir beden protein tüketiminden de geçiyor. Balık, kırmızı et, tavuk gibi hayvansal proteinlerden çocuğumuzun en kötü ihtimalle gün aşırı faydalanması gerekiyor. Arada kalan günlerde bakliyatlardan verebilirsiniz. 

Bağışıklığı kuvvetlendirmenin yollarını kısaca anlatmaya çalıştık. Aslında tamamen sağlıklı beslenme kuralları ile doğru orantıda gidiyor fakat çocuklar için bazı noktaları atladık. Örneğin internette veya farklı kaynaklarda bağışıklığı kuvvetlendirici besin maddeleri olarak zencefil ve biberiye görebilirsiniz. Çocuğunuz için özellikle bu ikisi biraz ağır olabilir. Genelde zencefili 3 yaşa kadar önermeyiz, fazlasıyla keskin olduğu için mideye zararı dokunabilir. Biberiye ise demlenip çay olarak tüketildiğinde gaz, sancı ve ishal yapabilir. Bu nedenle çocuklarınızda kullanırken çok daha dikkatli olmalısınız. 


Sağlıklı çocuklar için sağlıklı beslenme şart!

Sağlıkla kalın,

Dyt. Cansu Uygur

backpack.tr