Hemen Arayın!

IF (Intermittent Fasting / Aralıklı Oruç) Diyeti Sağlıklı mı?

IF (Intermittent Fasting / Aralıklı Oruç) Diyeti Sağlıklı mı?

09 Mart 2020

Intermittent Fasting, Aralıklı Açlık ya da Aralıklı Oruç Nedir? 


Aralıklı oruç, gün içerisinde belirli aralıklarda besin tüketiminin kısıtlandığı bir beslenme biçimidir. En sık karşılaştığımız türü 16 saat açlık, 8 saat besin alımı süreci olan 16:8 iken 18:6, 20:4 gibi metodları da vardır. Ayrıca haftanın beş günü harcanan kadar enerji alınıp, iki günü yalnızca 500 kalori enerji alınacak şekilde kısıtlandığı 5:2 türü de son zamanlarda oldukça popülerdir.

Bu beslenme biçimi günümüzde; yağ yakımı sağlamanın yanı sıra kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme riskini de azalttığı iddiasıyla popüler diyetlerin başında yer almayı başarmıştır. Gelin görün ki bu iddiaların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Peki kilo kaybı sağlıyor muyuz? Elbette, ama nasıl? 5:2 yöntemi de 16:8 yöntemi de temelde vücudumuzu açlığa sürüklüyor. Beslenmeyi bekleyen vücudumuz öncelikle glikozu tüketiyor, sonrasındaysa yağ yakmaya başlıyor.


Peki siz hayatınız boyunca böyle bir beslenme şeklini uygulayabilecek misiniz? Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmanın temeli yeterli ve dengeli beslenmek ve bunu sürdürebilmektir. Aralıklı oruç bir beslenme biçimidir, ayda 5 kilogram yağ kaybı sağlayacak bir diyet modeli olarak düşünülmemelidir. Uyum sağlayacağını düşünüp bu yöntemi benimseyenler içinse dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Öncelikle hangi yöntemin kişiye uygun olduğu tespit edilmelidir. Sonrasında besin alımının olduğu saat aralığında istenilen her besini tüketmekten kaçınmalı, yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kalan zamanda bol sıvı tüketimi desteklenmelidir. Su başta olmak üzere maden suyu, kahve, çay ve bitki çayı açlık aralığında tüketilebilecek sıvılardır. Fakat şeker, süt ve süt tozu eklemesi yapılmamalıdır. Belirlenen yönteme göre; günlük alınması gereken enerji, öğünlere dengeli şekilde dağıtılmalıdır. Bu dağılımın iyi yapılabilmesi, yetersiz enerji alımının engellenmesi için diyetisyene başvurulmalıdır. Unutulamalıdır ki yapılan beslenme hataları sonucu halsizlik, baş ağrısı, bulantı ve bayılma gibi komplikasyonlar görülebilir.

IF uygulayan bireylerin kısıtlama yapılan günlerde, günlük işlerinin aksamasının gözlendiği çalışmalar da literatürde bulunmaktadır. Ayrıca, metabolik rahatsızlığı olan ve uzun süre aç kalmaması gereken bireylerin, gebe ve emziren annelerin, gelişme çağındaki çocukların bu beslenme biçimini uygulaması sakıncalıdır.

backpack.tr