Hemen Arayın!

Süt ve Süt Ürünleri Tüketmeyen Çocuklar İçin Alternatif Beslenme Önerileri

Süt ve Süt Ürünleri Tüketmeyen Çocuklar İçin Alternatif Beslenme Önerileri

25 Aralık 2018

Hepimiz biliyoruz ki çocukların büyüme ve gelişme çağlarında süt ve süt ürünleri tüketimi hayati önem taşır. Bunun sebebi kemik ve kas gelişimi için gerekli olan protein ve kalsiyumu vücuda sağlamasıdır. Bu söylediğim, eğer çocuğunuz süt ve süt ürünleri tüketmiyorsa büyümez ve gelişmez demek değildir. “Peki, ne yedirmeliyiz?” diye sorarsanız işte cevabı bu yazıda  

Süt ve süt ürünlerinin (peynir, kefir, yoğurt) vücuda sağladığı en önemli mineral kalsiyumdur. Kalsiyumun da en büyük görevi kemik gelişimine olan katkısıdır. Peki, kalsiyum minerali sadece süt ürünlerinde mi var? HAYIR… Eğer çocuğunuz süt ve ürünlerinden birkaçını ya da tamamını tüketmiyorsa aşağıda listelediğim besinlerden mutlaka tüketmelidir.

1.İnek sütü yerine Susam ve Badem Sütü

Tarif: Ana malzemenizi geceden ılık suda sabah kadar bekletin. Kullandığınız malzemenin 2 katı kadar su içerisinde ana malzemenizi blenderdan geçirin ve ince bir tülbent ya da bone yardımı ile süzün. Sütünüz hazır   Özellikle susam sütünün 1 bardağında inek sütünden çok daha fazla kalsiyum vardır. 

2. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Semizotu, roka, ıspanak, karalahana, brokoli (çiğ), asma yaprağı yüksek oranda kalsiyum içeren sebzelerdir. Bu sebzelerin çiğ tüketilmesi ilk tercih olmalı, fakat hafifçe çiğliğini giderecek kadar pişirmek de kabul edilir. 

3. Peynir yerine Tofu Peyniri

Tofu, soyadan elde edilen bir vegan peynirdir. Genelde vegan ve vejeteryan beslenen kişilerin protein ihtiyaçlarının karşılanması için önerilen bir bitkisel protein olmakla birlikte, süt ürünleri tüketmeyen çocuklar için de oldukça iyi bir kalsiyum kaynağı olarak gösterilebilinir. 100 gr tofu, günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama %35ini karşılar. 

4. Kuruyemişler

İlk maddede de bahsettim fakat badem ve susam haricinde keten tohumu da ciddi bir kalsiyum kaynağıdır. Yeşil salatanın üzerine veya çocuğunuzun herhangi sevdiği bir gıda ile karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca son dönemlerin popüler yemişlerinden Chia Tohumu da kalsiyum bakımından fazlasıyla zengindir. Aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. 

5. Baharatlar

Biberiye, kekik, fesleğen, dereotu, maydanoz, adaçayı gibi kuru otlar kalsiyum bakımından zengindir. Çocuğunuzun yemeklerini tatlandırırken kalsiyum almasına yardımcı olabilirsiniz. 

6. Tahıllar

Kinoa ve tam buğday ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Çocuğunuza beyaz pirinç pilavı yerine kinoadan yapılmış bir pilav ya da beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği vererek dengeleyebilirsiniz. 

7. Beyaz Fasulye 

100 gramı ile çocukların günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar. Ana yemeklerinde yanında tam buğday ekmek ile verilebilir.

8. Pekmez

Kan yapıcı etkisinin yanında kalsiyum bakımından da zengin bir besin kaynağıdır. Günde 1 çorba kaşığı kalsiyum ihtiyacının 170 mg kadarını karşılar. 

Gördüğünüz gibi kalsiyum sadece süt ve süt ürünlerinden alınmadığı gibi çok geniş bir yelpazede kaynakları vardır. Fakat çocuğunuzun yine de süt ve süt ürünlerini tüketmesini desteklemeliyiz çünkü özellikle yoğurt ve kefirden faydalı bakterileri vücuda alabilir ve bağırsak sistemini destekleyebilirsiniz. Farklı içeriklerle bu ürünlerin tatlarını değiştirmek de mümkün. Hiç tüketim sağlanamıyorsa yukarıda listelediğim besin kaynaklarından çocuğunuzun zevkine göre bir örüntü sağlayabilirsiniz. 

Dyt. Cansu Uygur 

backpack.tr