Hemen Arayın!

Ah bebek gibi bir cildim olsa...

Ah bebek gibi bir cildim olsa...

25 Aralık 2018

Çoğumuz duymuşuzdur, cildimiz en büyük organımızdır ve aslında en önemli giysimizdir. Stresli miyiz, iyi besleniyor muyuz, uykusuz muyuz, mutlu muyuz, hatta aşık mıyız; ışıltısından, sönüklüğünden, patlak veren sivilcelerden, kuruluğundan ya da fazla yağlı olmasından az çok hayatımızla ilgili ipuçları verir. Peki cilt sağlığı ve güzelliği için nelere dikkat etmeliyiz dersiniz

Tabii ki işin beslenme boyutu ile başlamak en doğrusu, çünkü yediğimiz ve içtiğimiz herşey cildimizde direkt etkiye sahiptir. Örneğin, akşam fazla kaçırdığınız çekirdek çitlemeleri sabah size nur topu gibi bir sivilce olarak geri dönebilir Bu sebepten ötürü yediklerimizde ve içtiklerimizde doğru seçimler yaparak cilt güzelliğimiz için büyük bir adım atmış oluruz. 

Özellikle cilt için büyük fayda sağlayan bazı vitaminler vardır. Bunların en başında A, E ve C vitaminleri gelir. Özellikle bu vitaminlerden zengin besinleri tüketmek cilt güzelliğinizi fazlasıyla ileriye taşır. Peki bunlar hangi besinler?

A vitamini ile başlarsak; en basitinden turuncu ve kırmızı sebzeleri gözününe getirin. A vitamini içeriğindeki beta-karoten sebzelere turuncu ve kırmızı rengini verir. Havuç ve balkabağı gibi besinleri bu kategoride sayabiliriz. A vitamini ve beta-karoten cildinizin daha yumuşak ve parlak olmasına yardımcı olur. Bunun sebebi A vitamininin hücrelerin hasar görmesini engellemesidir. Böylece erken yaşlanmaya karşı da gardınızı almış olursunuz. Yine A vitamini cildin kurumasını da engelleyen bir etkiye sahiptir. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bol miktarda A vitamini vardır. “Zaten koyu yeşil yapraklı sebzelerde olmayan vitamin var mı?” diye kendi kendinize de sorabilirsiniz... Cevabı; neredeyse yok  

Bir diğer elzem vitamin E vitamini demiştik. E vitamini çok kuvvetli bir antioksidan olması özelliğinden ötürü vücudumuza giren serbest radikallere karşı savaşarak toksin atmamıza yardımcı olur. Cildimizi bozan faktörlerin başında da toksinler gelmez mi zaten... Özellikle UV ışınlarına karşı cildinizi korumak istiyorsanız mutlaka E vitamini zengini yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin. E vitamini aynı zamanda cildinizin yumuşaklığının sağlanmasına da yardımcı olur. Özellikle kuruyemişlerde bulunan E vitamini, birçok yağ çeşidinde de bulunur. Örneğin, kanola yağı, mısır yağı gibi. 

C vitaminine gelince, aslında bu vitamin günlük hayatımızda en çok tükettiğimiz vitamin grubu diyebiliriz. Neredeyse tüm sebze ve meyvelerde çok yüksek oranlarda bulunur. Özellikle narenciye grubu meyvelerde (portakal, mandalina, greyfurt vb), limon bolca C vitamini içerir. Fakat en önemli kaynağı narenciyelerden çok yeşil biberdir. Portakala göre daha yüksek bir orana sahip olan yeşil biber günlük beslenmemize mutlaka almamız gereken bir besindir. Yaz aylarında ise C vitamini ihtiyacımızı çilekten karşılayabiliriz. C vitamininin cildimiz üzerinde gösterdiği etki, sıkılaştırma ve gerginleştirme üzerinedir. Çünkü C vitamini vücudun kolajen üretmesine destek olur ve kolajen de cilt elastikiyeti ve sıkılığı için elzemdir. Kolajen üretimi az olursa ciltte sarkmalar oluşur (tabii yaşlanma ile birlikte bu gibi sorunlar olacaktır fakat beslenme ile bu etkileri yavaşlatabiliriz). 

Beslenme konusuna noktayı koymadan A ve E vitaminlerinin emilimi için bir konunun altını çizmek istiyorum. A ve E vitaminleri yağda eriyen vitaminler olduğu için mutlaka günlük yağ tüketiminizin de belli bir dengede bulunması gerekir. E vitamini konusunda şanslıyız çünkü zaten yağlı yemişler içerisinde bulunması emilimini kolaylaştırıyor. Fakat A vitamini içeren yiyecekler ile birlikte yağ grubundan da yiyecekler tüketmek önemlidir. 

Vitaminleri geçtikten sonra aslında en önemli ve en kolay uygulayabileceğiniz cilt yumuşatıcı, sıkılaştırıcı, güzelleştirici ve parlatıcı içeriği açıklıyorum... SU! Su tüketimi cildi besleme ve tazeleme konusunda büyük yere sahiptir. Bu nedenle hiç içemiyorsanız bile; günde 1.5 – 2 litre civarı su içmeyi ihmal etmeyin. Cildi kuru bir yapıya sahip olanların ise daha fazla su içmeleri tavsiye edilir. 

İşin bir de psikolojik boyutu var ki, uzmanlık alanım değil fakat hafifçe üzerinden geçerek etkilerinden bahsetmek istiyorum. Stres, gerginlik, mutsuzluk, huzursuzluk gibi negatif durumlar cildinizin renginin bile değişmesine ve soluklaşmasına neden olur. Bunların tam aksi duygular ise, daha parlayan ve ışıldayan bir cilt yaratır. Hani demezler mi mutlu olduğumuzda – “bugün ışıl ışılsın” diye...  

Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle A,E ve C vitaminlerinden zengin, bol su tüketerek, düzenli ve yeterli uyuyarak  ve mutlu olmayı ilke edinerek harika bir cilde sahip olabiliriz... Denemeye değer derim.

backpack.tr