Hemen Arayın!

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Ne Olmalı?

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Ne Olmalı?

25 Aralık 2018

En büyük sorunlardan birisidir aslında beslenme çantası konusu ve en çok da konuşulandır. Aslında çok basit bazı kuralları izleyerek çocuğumuzun beslenme çantasına neler koymamız gerektiğini bilebiliriz.

Biraz kolaya kaçtığımızı itiraf edelim öncelikle. Hazır meyve suları, poğaçalar, simitler ve benzeri türlü türlü hazır paketli gıdalar. Bunları siz de büyük ihtimalle beğenmiyorsunuz fakat biraz da üşendiğimiz için hazır paketli gıdalara yöneliyoruz. Bir de güya içimizi rahatlatan şu tabirler var – “vitamin ve mineral zengini”, “çocuğunuzun büyümesine katkıda bulunun”, “sağlıklı atıştırmalık” – gibi gibi… Hiçbir hazır paketlenmiş gıda sizin evde çocuğunuz için hazırlayacağınız gıdadan daha sağlıklı değildir, lütfen unutmayın…

Peki ya bu beslenme çantası içerisinde neler olmalıdır? Çocuğunuzun okulda olma süresine göre öğün miktarlarını ayarlamalısınız. Örneğin uzun bir zaman okuldaysa; 1 ana öğün ve 2 ara öğün koymak doğru olacaktır. Kahvaltısını da okulda yapıyorsa beyaz peynirli, domatesli ve yeşillikli bir tam tahıl ekmeğine yapılan sandwich, poğaça veya simitten çok daha yararlı olur. Ara öğünlerinde çiğ badem, çiğ ceviz, kuru meyveler, taze meyveler, yoğurt ve ayran gibi gıdaları kullanmak hazır meyve sularından, bisküvilerden, çikolatalardan çok daha iyidir. Öğle yemeği genelde okul yemekhanesinden sunulur fakat bunun harici bir durum söz konusuysa kolay bozulmayacak gıdalardan hazırlanan bir öğle yemeği tercih edilmelidir. Buna en uygun seçenek sebze yemekleridir; tavuk, et, hindi gibi sıcak havada bozulabilecek yiyecekleri (eğer çocuğunuzun yemeğini saklama koşullarından emin değilseniz) tercih etmemelisiniz. Bu gıdaları taze bir şekilde pişirip akşam yemeğinde çocuğunuza sunabilirsiniz.

Bir de kantin belası vardır ki ne kadar sağlıksız ürün varsa hepsini bir arada bulabilirsiniz :) Çocuğunuzu kantinden uzak tutmak istiyorsanız onu doğru beslenme alışkanlıklarını aşılamalısınız. Sizin eve aldığınız her gıdayı, ürünü çocuğunuz zihnine kaydeder ve bireysel olarak karar vermesi gerektiğinde bu verilerini kullanır. Bu yüzden siz ebeveynlere büyük rol düşer.
Beslenme çantası sorunsalı artık ebeveynler tarafından aşılmalı ve biraz zaman harcayarak ve özen göstererek çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda gerekli besinler çantasına konulmalı. Eğer siz de ilerde çocuğunuzun diyabet, kalp rahatsızlıkları, obezite, kanser gibi hastalıklardan muzdarip olmasını istemiyorsanız, şimdi aksiyona geçmelisiniz.

Dyt. Cansu Uygur

backpack.tr